Täpliä - Dots

-päivitetty 5.10.2012-

 

Kuva tekee koiran (kaikki nämä kuvat on samana päivänä otettu, myös kuvaaja ja esittäjä ovat samat):

 

14.7.2002 Luige Eesti
Kuvissa Zabavan Krasna

1. kuva ROP (rotukehässä, mielestäni ehdottomasti paras näistä)

2. kuva RYP1 (ryhmäkehässä, Della näyttää ihan pennulta)

3. kuva BIS2 

kuvat Margus Kruus

 

KoiraNet -jalostustietokanta

Suomen Kennelliiton ylläpitämä tietokanta. Kannattaa ehdottomasti tutustua!

 

Eestin Kennelliiton vastaava tietokanta

Ruotsin Hunddata

 

Dalmatiankoira sanastoa:

 

agility="koirien esterata", dalmatiankoirat soveltuvat erinomaisesti tähän vauhdikkaaseen lajiin. Omistajilla vaan on vaikeuksia pysyä perässä;) 

Suomessa on tällä hetkellä viisi agilityvaliodalmista: kaksi narttua ja kolme urosta: yksi on kasvattini FIN AVA Zabavan X-mas Gnome.

Esteitä mm.:

putki (Poitsu)

puomi (Velma)

kepit (Roope)

tavallinen hyppyeste (Sori)

 

A-este  (Sori)

rengas (Velma)

pöytä (Sori)

Lisäksi on umpiputki, keinulauta, muuri ja pituuseste.

 

Suosittelen tätä lajia kaikille dalmatiankoiranomistajille!

 

Ampiaisen tai mehiläisen pisto= linkki

 

Allergia= dalmatiankoirat kuuluvat ns. atooppisesti herkkiin rotuihin ja allergioita esiintyy jonkun verran. Yleensä ruoka-aineallergiaa (yleensä vehnä tai kala). Nuorilla koirilla saattaa esiintyä noin vuoden iässä ihottumaa joka menee itsellään ohi ja tällöin on kyseessä "murkkuihottuma" joka lienee hormonaalista.

Allergiat voivat ilmetä kutinana, iho-oireina, korvatulehduksina ym.

Iho-oireita aiheuttavat myös uraattivaivat, sienet, sikaripunkki, hiiva ym. Aina ei siis ole kyseessä allergia, kun iholla on ongelmia.

Narttukoiran turkki saattaa mennä aika huonoonkin kuntoon valeraskauden aikana (n. 2 kk juoksusta).

Jos turkki on ohut ja huonokuntoinen, kannattaa koiralle antaa ruokaöljyä, kalaöljykapseleita tai kananmuna päivässä.

 

ARDS= nuoren koiran hengitysoireyhtymä. Esiintyy ainoastaan dalmatiankoirilla. Sairauteen ei ole parannuskeinoa mutta onneksi tunnemme aika tarkkaan sukulinjat joista geeni periytyy. ARDS ilmenee ainoastaan jos pennun molemmat vanhemmat ovat ARDS-geenin kantajia. Jos vain toinen vanhemmista kantaa ARDS-geeniä,  pennusta tulee 50% mahdollisuudella geenin kantaja mutta koira ei sairastu itse. 

Tällä hetkellä on olemassa kolme "linjaa" ARDS:stä puhuttaessa:

Ensimmäisen ryhmän koirat ovat ARDS-vapaita eikä niiden sukutaulusta löydy sairauden "kantaemää" O'soul Escadaa. (ARDS on lähtöisin ilmeisesti mutaatiosta ja kaikki tiedossa olevat ARDS-kantajat ovat olleet alenevassa polvessa O'soul Escadan jälkeläisiä.)

Toisen ryhmän koirien sukutaulusta löytyy O'soul Escada ainoastaan Norjassa kasvatetun Timanka's Talented Clownin kautta. Tähän koiraan on linjattu paljon Norjassa, jopa sisarparituksia, eikä siellä ole ilmennyt yhtään ARDS-tapausta, joten suuri osa kasvattajista pitää myös näitä linjoja ARDS-vapaina mutta täyttä varmuutta ei tietenkään saada ennen kuin asia voidaan todeta esim. geenitestillä. Tilastolaskennan perusteella ECDC (Euroopan Dalmatiankoiraliitto) on vapauttanut Timanka's Talented Clownin ARDS-epäilyistä 2002.

Kolmannen ryhmän eli ARDS-linjaisten koirien taustalta löytyy O'soul Escada ja näitä on pidettävä mahdollisina kantajina siihen asti kunnes geenitesti valmistuu.

ARDS on lähtöisin Suomesta, siis luultavasti mutaatiosta lähtöisin, eikä sitä ole millään muulla koirarodulla kuin dalmatialaisilla. 

 

Useimmat kasvattajat ottavat jo tämän sairauden huomioon suunnitellessaan pentueita ja sairastuneita koiria on ollut vain muutamia. (Nekin tietysti liikaa koska sairaus on helppo välttää ulkosiitoksella).

ARDS IN ENGLISH

 

ARDS-vapaa= koiran suvussa ei ole tunnettuja ARDS -kantajia eikä se kanna ARDS-geeniä.

 

ARDS-linjainen= koiran suvussa on ARDS -kantaja tai -kantajia ja myös se voi olla ARDS-geenin kantaja. Tällä hetkellä kun ei vielä ole mahdollista geenitestin avulla selvittää kantajia, on näitä koiria pidettävä mahdollisina kantajina. HUOM. uusi jalostussuositus!

Lisätietoja 

 

Kuvassa Dalmino Amuletti Sky Blessing (Zabavan Uzeniin tytär) testitulos +/+

BAER= testi, jolla koiran tai kissan kuulo tarkistetaan. Tällä hetkellä ainoastaan Vantaalla on laite, jolla testi voidaan suorittaa. Koira täytyy tunnistusmerkitä/olla tunnistusmerkitty  ja se rauhoitetaan testiä varten.

Täysin kuulevan koiran BAER-tulos merkitään +/+

Toispuoleisesti kuuro -/+ tai +/-

Kuuro -/-

 

Kuulotestatut ZABAVAN-koirat

 

bronzing= (puhutaan pronssauksesta) nuorella mustapilkkuisella koiralla täplien reunat ruskeat. Korjaantuu iän myötä. Jotkut tuomarit jopa tunnistavat tämän "virheen" eivätkä rankaise siitä näyttelyssä.

blackening= on toinen värinmuuttumisilmiö, joka esiintyy vain ruskeapilkkuisilla dalmatialaisilla. Silloin pilkkujen väri tummuu, esityisesti selässä, jopa niin paljon, että koira saattaa näyttää mustapilkkuiselta. Vain päässä oleva vaaleampi väri ja ruskea kirsu osoittavat sen ruskeapilkkuiseksi. Tämäkin ilmiö liittyy karvan vaihtumiseen ja menee ohi karvanvaihdon jälkeen. Bronzing ja blackening ovat tilapäisiä muutoksia koiran värityksessä. Ne eivät ole tietyn perinnöllisen geenin aiheuttamia, eikä niitä pidetä värivirheinä. Esiintyessään pahoina ne saattavat kuitenkin vaikuttaa koiran arvosteluun näyttelyssä. Huom. ruskeakirsuinen koira, jolla osa pilkuista näyttää mustilta, ei voi olla tricolor, vaan kyse on blackening-ilmiöstä. (teksti lainattu Findal-sivulta)

C.I.B=Kansainvälinen muotovalio. Uusi lyhenne otettu käyttöön 1.1.2009.

EJ-rekisteri="Ei jalostukseen -rekisteri", vastuuntuntoiset, Kennelliiton kasvattajasitoumuksen allekirjoittaneet kasvattajat rekisteröivät kaikki värivirheelliset ja muut "pintavikaiset" pennut EJ-rekisteriin. Pentu saa samanlaiset paperit kuin normaalirekisterissä oleva, ainoastaan leima "Jalostuskielto" erottaa paperit toisistaan. 

  

Syy rekisteröimättömyyteen voi olla nartun liian usein tapahtuva pennutus tai vanhempien rekisteröimättömyys tai puuttuvat terveystutkimukset. Paperiton koira on aina sekarotuinen.

Jos ostat rekisteröimättömän pennun, tuet pentutehtailua!

 

Alla Suomen Kennelliiton tiedote asiasta 29.1.2004:


OSTA KOIRA VAIN LUOTETTAVALTA KASVATTAJALTA

Suomen Kennelliitto muistuttaa, että koiran hankkiminen ei saa perustua hetken mielijohteeseen eikä sääliin. Pentu kannattaa ostaa pitkäjänteistä jalostustyötä tekevältä luotettavalta ja hyvämaineiselta kasvattajalta, jonka luona voi käydä tutustumassa pentuun ja sen emään.

Epämääräiseltä myyjältä ostetun koiranpennun taustasta ei ole tietoa ja sen lähtökohdat elämään eivät usein ole parhaat mahdolliset. Erityisen ongelmallisia ovat esimerkiksi Venäjältä tai Virosta salakuljetetut koiranpennut.

- Ikävä tosiasia on se, että ostamalla tällaisen koiran tulee samalla tukeneeksi mahdollisesti jopa salakuljetusta ja koiratehtailua, jossa koirien olot voivat olla erittäin huonot. Koiria saa toki tuoda myyntitarkoituksessa maahamme, mutta silloin on noudatettava maahantuontimääräyksiä, Kennelliiton jalostusosaston päällikkö, eläinlääkäri Annie Liman toteaa.

Liman muistuttaa, että koirien salakuljetus Virosta ja Venäjältä lisää raivotaudin leviämisriskiä Suomeen.

- Myös virolaisen löytökoiran ottamisessa on olemassa riski, että koira on ollut tekemissä raivotautisen eläimen kanssa ja tauti puhkeaa vasta Suomessa.

Ongelmallisia ovat myös suomalaisten kasvattajien "alehintaiset" pennut, joiden rekisteröintiasiakirjat eivät ole kunnossa. Syynä voi olla se, että pennun vanhemmat eivät täytä terveysvaatimuksia tai narttua on penikoitu liian tiheään ansaitsemistarkoituksessa. Vanhemmat saattavat olla lähisukulaisia tai jopa eri rotuisia, vaikka pentua myydään puhdasrotuisena. Kasvattaja voi myös olla rekisteröintikiellossa.

- Jokainen vastuuntuntoinen koiranostaja tarkistaakin ennen ostopäätöstä, että pennun tausta on kunnossa. Kasvattajan kanssa allekirjoitetaan Kennelliitosta saatava sopimus koiran kaupasta, jossa määritellään kasvattajan velvoitteet kuten koiran rekisteröinti, Liman painottaa.

Rekisteröidyn koiran kanssa voi osallistua muun muassa näyttelyihin ja kokeisiin ja sitä voi käyttää jalostukseen. Rekisteröimättömän koiran kanssa tämä ei ole mahdollista.

Liman kehottaa "alekoiran" hankintaa harkitsevia miettimään koiran hankintahinnan suhdetta koiran elinkaareen.

- Koiran keski-ikä on noin 10 vuotta, joten ostohinta on vain pieni osa kokonaiskustannuksista. Edullisemman ostohinnan ja normaalihinnan erotuksen voi joutua maksamaan moninkertaisesti esimerkiksi terveydenhoitomenoina. Esimerkiksi ulko- ja sisäloiset ovat hyvin tavanomaisia koirilla, joiden taustasta ei ole tietoa. Pentu saattaa jopa olla parantumattomasti sairas.


Onneksi dalmatiankoiria ei ole salakuljetettu tai muutenkaan tuotu Baltianmaista  "kauppatavaraksi" Suomeen vaan kaikki tuonnit tuolta päin ovat olleet kasvattajien kautta tapahtunutta 

 

ensiapu= linkki

 

entropium=silmäluomen sisäänpäinkierteisyys. Leikattavissa mutta näitä leikattuja koiria ei saa käyttää jalostukseen. Omissa koirissani en ole vielä ongelmaan törmännyt mutta tiedän joitakin tapauksia. Kuitenkin harvinaista dalmatiankoirilla.

 

epilepsia= satunnaisesti rodussa esiintyy epilepsiaa. Itse pyrin välttämään tiedossa olevia linjoja jalostuksessa.

 

huurteiset pilkut= pilkkujen reunat eivät ole selvät vaan pilkkujen seassa paljon valkeita karvoja. Välillä koiran pilkut voivat olla huurteiset koska karva on huonossa kunnossa, mutta on myös selvästi dalmatiankoiralinjoja joissa tätä esiintyy enemmän. Ei juuri vaikuta näyttelymenestykseen.

 

 

 Velma (Zabavan Uleska)

hymyily= dalmatiankoirat osaavat todella hymyillä. Omista koiristani hymyilevät kaikki, toiset enemmän ja toiset vähemmän ja Della hymyilee vain toisella suupielellään. Tuo hymyily muistuttaa kyllä irvistystä mutta tapahtuu yleensä kun koira yrittää mielistellä omistajaansa (tehtyään jotain kiellettyä ja on saamassa moitetta siitä) tai kun omistaja tulee kotiin. Ja häntä heiluu koko ajan. Parhaat irvistykset olen nähnyt kasvateillani Zabavan Baronkalla ja Zabavan Hladovinalla. Hymyilytaipumus on periytyvää, esim. Sorin pennuista osa on tapaillut hymyä jo ennen luovutusikää. Todella liikuttavan näköistä:) Tuo hymyilytaipumus voi ilmaantua koska vaan, jotkut koiristani ovat hymyilleet vasta muutaman vuoden iässä.

 

häntä=dalmatiankoiran häntä heiluu yleensä iloisesti. Dalmatiankoirilla voi hännän puolivälissä olla rauhanen, jota ei yleensä huomaa mutta joskus rauhasen kohtaa voi karvat lähteä. Pennuilla tuon rauhasen huomaa paremmin.

Hännänpää voi joskus aueta mutta se paranee yleensä itsellään. Jos verta tulee runsaasti, voi laittaa siihen sidoksen.

 

häntämutka= yleensä pieni ns. knikki hännänpäässä, jota ei välttämättä edes kokeilematta huomaa.  

1.1. 2003 voimaan tulleet uudet näyttelysäännöt tulkitsevat häntämutkan hylkääväksi virheeksi kaikilla roduilla. 

Lisäys 10.9. 2003: tuomarit eivät ole kiinnittäneet häntiin sen enempää huomiota kun aikaisemminkaan eli häntämutkaiset (=ne joiden mutkaa ei huomaa kokeilematta) ovat edelleen pärjänneet näyttelyissä.

 

jalostussuositukset=dalmatiankoirat ry:n määrittelemät vähimmäisvaatimukset koiran jalostuskäytölle vuoden 2012 alusta:

SUOSITUSPERIAATTEET (Kopioitu rotuyhdistyksen sivuilta)

Yhdistys suosittelee, että jalostukseen käytettävät dalmatiankoirat täyttävät seuraavat jalostuskriteerit. Mikäli jalostuskriteerit eivät kaikilta osin täyty, kerrotaan se yhdistelmän tietojen yhteydessä pentuvälityksen astutusten ja syntyneiden pentueiden listoilla.

Yhdistelmän sukusiitosprosentti

Uroksen jälkeläismäärä ja terveydentila

Lonkat

Kyynärpäät

Kuulo

ARDS

Näyttelytulokset

MUUT HUOMIOITAVAT ASIAT

Suositusperiaatteissa lueteltujen jalostuskriteerien lisäksi pentueen kasvattajan ja uroksen omistajan vastuulla on arvioida koiriensa eri ominaisuudet, mm. luonne ja terveydentila, ennen koirien jalostukseen käyttöä.

Luonne

Terveys ja rakenne

Jalostuskäyttöä rajoittavia sairauksia ovat mm.

Jalostusyksilöiden ikä

Tiedottaminen

Lähde: Dalmatiankoirat-Dalmatinerna ry:n kotisivut
Kiira ja Zemi juniorhandler-kehässä kesällä 2008. Tällä esityksellä tuli voitto!

juniorhadler=JH=nuorten koiraharrastajien kilpailu. Luokat 10-13 -vuotiaat ja 14-17 -vuotiaat. Tässä lajissa kilpaillaan kuka parhaiten ESITTÄÄ koiran. Koiran tulee olla rekisteröity rotukoira mutta koiraa ei varsinaisesti arvostella vaan esittäjän kykyjä. Tämä koskee siis virallisten näyttelyiden yhteydessä järjestettäviä JH-kisoja.

 

Zabavan Izvinite uuden kaulapantansa kanssa

kaulapanta=aikuisen dalmatiankoiran kaulanympärys on noin 40 - 45 cm. Itse suosin nylon-pantoja, koska niistä ei lähde väriä koiraan. Luovutusikäisen pennun kaulanympärys on noin 20 - 25 cm. Nahkaisista pannoista kannattaa tarkistaa etteivät ne värjää. Valkoisessa koirassa näkyy rumasti kaikki värjäytymät.

 

kivesvika=toinen tai molemmat kivekset eivät ole laskeutuneet kivespusseihin. Tällaista koiraa ei saa viedä näyttelyyn eikä käyttää jalostukseen mutta muuten siitä ei ole koiralle haittaa. Joskus suositellaan laskeutumattoman kiveksen poistamista leikkauksella. Kivesvikaisuus laskee pennun hintaa 1/3 osalla.

Dalmiksilla yleensä kivekset laskeutuvat jo ennen luovutusikää mutta voivat asettua paikoilleen vielä myöhemminkin.

 

kodinvaihtaja=joskus koirat vaihtavat kotia aikuisena ja silloin on annettava sekä koiralle että itselle aikaa tutustumiseen. Se ei tapahdu viikossa eikä kahdessa. Hyviä ohjeita löytyy myös täältä

 

koirahiihto=dalmatiankoirat soveltuvat tähänkin vauhdikkaaseen lajiin. Itse en ole lajia harrastanut mutta tiedän muutamia dalmiksen omistajia, jotka tätä harrastavat. Valtin ja Simon ensimmäinen kilpailukausi on talvella 2006. Odotamme jännityksellä tuloksia:)

Kuvissa Zabavan Utech ja Simo Korhonen.

 

kolmivärinen= mustapilkkuisessa koirassa ruskeita pilkkuja tai ruskeapilkkuisessa keltaisia pilkkuja. 

HUOM. Ruskeapilkkuisessa ei voi esiintyä mustia pilkkuja. 

Vääränväriset pilkut esiintyvät yleensä raajojen sisäpuolella.

 

koulutus= linkki josta saa hyvää tietoa

 

KSYLITOLIMYRKYTYS

Ksylitoli aiheuttaa glukoosiin nähden 6 - 8 kertaisen insuliininvapautumisen ja voi johtaa hypoglykemiaan eli liian alhaiseen veren sokeritasoon.
Veren glukoosi voi laskea 30 minuutissa jopa alle 2 umol/L ( norm. sokeritaso n. 4-7 umol/L (raja oireille 2 ksylitolipurukumityynyä / kg)
OIREET;
yksilölliset erot suuria, koko, ikä yms. vaikuttaa
- oksentelu
- väsymys
- tärinä
- kouristelu -> shokki, kooma, kuolema
ENSIAPU;
- oksennutus 15 - 20 minuutin kuluessa
- oksennutuksen jälkeen sokeria annoksella 3 g / kg eli 1 rkl / 5 kg puolen tunnin välein
- ota yhteys eläinlääkäriin

 

kuulotesti= katso BAER

 

kuurous= dalmatiankoirissa esiintyy värityksen takia jonkun verran kuuroja. Kuurot koirat tulisi karsia. Toispuoleisesta kuuroudesta ei ole koiralle haittaa eikä sitä pysty huomaamaan ilman BAER-testiä. Täysin kuuroja koiria ei saa viedä näyttelyyn. Kuuroista koirista tulee usein vihaisia ja näin ollen kasvattajat yleensä lopettavat kuurot pennut heti huomattuaan kuurouden. 

Lisätietoja kuuroudesta

 

kynsisakset=mielestäni paras malli dalmatiankoiran kynsien leikkuuseen.

 

kyynerpäät= dalmatiankoirillakin on alettu kuvata kyynerpäitä vaikka rotu onkin aika tervettä etupään osalta. Tulos merkitään esim. 0/0 =molemmat kyynerpäät terveet.
Asteikko:

0 = terve
1 = lievä asteinen
2 = keskivaikea
3 = vaikea

 

kyynpurema= ohjeita

 

lemon väri= pilkut keltaiset, nenä musta. Hylkäävä virhe näyttelyissä. Jonkun verran Suomessakin syntyy ns. lemon pentuja. Tämä värigeeni täytyy saada molemmilta vanhemmilta, samoin kun orange-värigeeni. 

Itselleni ei ole näitä hauskan värisiä mutta tietysti ei toivottuja pentuja syntynyt vaikka tiedän että linjoissani tätä geeniä esiintyy.

 

lonkkakuvaus= dalmatiankoirat kuuluu PEVISA-rotuihin ja näin ollen kaikki jalostusyksilöt on lonkkakuvattava. 

Dalmatiankoirilla vuodesta 2008 alkaen myös raja-arvot eli D- ja E- lonkkaisten vanhempien jälkeläisiä ei enää rekisteröidä.

Virallinen asteikko:

A = terve
B = rajatapaus
C = lievä
D = keskivaikea
E = vaikea

 

luovutusikä=Kennelliitto suosittelee (suositus sitoo kasvattajia) pennut luovutettaviksi aikaisintaan 7 viikon ikäisinä. 

 

lyhenteitä: tässä muutamaan lyhenteeseen selitys, lisäilen näitä aina kun joku uusi tulee mieleen. Muutamiin lyhennyksiin löydät vastauksen muualta listalta.

Näyttelylyhenteitä:

Laatuarvostelut:

ERI=Erinomainen

ERI2=erinomainen, luokassaan toinen sija (neljä koiraa sijoitetaan, luokassa sijoittumiseen vaaditaan ERI tai EH)

EH=Erittäin hyvä (=ent. sileä ykkönen)

H=Hyvä  (ent. kakkonen)

T=Tyydyttävä (=ent. kolmonen)

EVA=ei voida kaikilta osin arvostella (jos koira esim. ontuu)

KP=kunniapalkinto, voidaan antaa pentuluokissa ja kasvattajaluokissa (Aikaisemmin myös veteraaneissa ja junioreissa)

HYL=hylätty (ent. nolla, eli koira on saattanut yrittää purra tuomaria tai koirassa on niin vakava virhe, ettei sitä voida ollenkaan palkita)
SA=(sertifikaatin arvoinen) Kun koira on saanut ERI:n, sen on saatava myös SA jatkaakseen PU & PN -luokkaan.

PU1, 2, 3 tai 4=paras uros luokka, nykyisin neljä parasta sijoitetaan

PN1, 2, 3 tai 4=paras narttu luokka

JUN=junioriluokka

NUO=nuortenluokka

AVO=avoin luokka

VAL=valioluokka

KÄY=käyttöluokka (ei dalmiksilla)

VET=veteraaniluokka, yli kahdeksanvuotiaille

sert=sertifikaatti, keräämällä kolme sertiä, joista ainakin yksi on saatava yli kaksivuotiaana, koirasta tulee:

FI MVA=Suomen muotovalio

FI CH=Suomen muotovalio englanniksi

vara-sert=vara-sertin saajalle siirretään varsinainen serti, jos sertin saanut koira ei olisikaan saanut sertiä jostain syystä vastaanottaa.

CACIB=kansainvälisissä näyttelyissä jaettava "serti" eli keräämällä neljä cacibia kolmesta eri maasta ja ensimmäisen ja viimeisen cacibin välissä on vuosi ja päivä väliä, koirasta tulee

KANS MVA ->1.1.2009 alkaen C.I.B=Kansainvälinen muotovalio

INT CH ->C.I.B=kansainvälinen muotovalio englanniksi, puhekielessä "Intti".

Vara-CACIB=cacib annetaan aina ensimmäiselle koiralle, joka sen saa vastaanottaa (EI juniorille eikä veteraanille), ja seuraava saa vara-cacibin. Jos cacibin saanut on jo kansainvälinen muotovalio, siirtyy cacib vara-cacibin saaneelle.

FI AVA=Suomen agilityvalio

FI KVA-L=Suomen käyttövalio luolilla (esim. mäyräkoirat)

FI JVA=Suomen jälkivalio

V-00=Suomen voittaja 2000 eli koira on ollut ROP tai VSP Suomen voittajanäyttelyssä 2000 (Järjestetään nykyisin joulukuussa Helsingissä)

FI JV-06=junioriluokan voittaja, saaden vähintään ERI:n, Suomen voittajanäyttelyssä 2006

EE JMVA tai EE JCH= Eestin juniorivalio. Tullakseen juniorivalioksi koiran täytyy saada kolme juniorisertiä kolmelta eri tuomarilta junioriluokassa (9-18 kk). Tähän titteliin ei tarvita käyttötulosta.

ROP=Rotunsa paras

VSP=vastakkaisen sukupuolen paras

ROP-pentu=Rotunsa paras pentu (palkittu KP:llä)

VSP-pentu=vastakkaisen sukupuolen paras pentu (palkittu KP:llä)

Pennut laitetaan kilpailussa vain paremmuusjärjestykseen (neljä parasta sijoitetaan), eikä niille anneta laatuarvostelua kuten aikuisissa. Tuomari voi antaa useammankin kunniapalkinnon luokassa, jos hänestä pennut ovat niin hyviä. Luokan paras KP:llä palkittu kilpailee ROP- ja VSP-pennun sijasta.

ROP-veteraani=Rotunsa paras veteraani (palkittu ERI:llä)->menee BIS-veteraanikehään

VSP-veteraani=vastakkaisen sukupuolen paras veteraani (palkittu ERI:llä)

RYP1=koira on voittanut näyttelyssä ryhmänsä (ryhmiä on kymmenen) ja pääsee kilpailemaan BIS -sijoituksesta. Ryhmässä sijoitetaan neljä koiraa.

BIS1=Best In Show (=näyttelyn kaunein, kaikkien rotujen näyttelyssä neljä koiraa sijoitetaan).

valionarvosäännöt ja lomakkeet

 

Madotus=Itse käytän aikuisten madotukseen laajempivaikutteista Axiluria kolmen päivän kuurina. Pentujen ensimmäisen madotuksen hoidan yleensä Canexilla ja sen jälkeen kaksi Axilur kuuria vielä ennen luovutusta.

 

Match show= epävirallinen koiranäyttely. Yleensä ei tarvitse ennakkoon ilmoittautua. Näihin voi osallistua myös värivirheelliset ja jopa rekisteröimättömät koirat. Koiran täytyy olla rokotettu Kennelliiton rokotusmääräysten mukaisesti.

Tietoa paikkakuntasi mätsäreistä löydät TÄÄLTÄ ja TÄÄLTÄ.

 

Megaesophagus/ruokatorvenlaajentuma=valitettavasti dalmatiankoirilla on tavattu satunnaisesti ruokatorvenlaajentumaa.
Se on perinnöllinen ruokatorven sairaus. Sairastuneilla yksilöillä on laajentunut ja liikkuvuudeltaan muuttunut ruokatorvi, johon kerääntyy ruokaa ja eritteitä. Sulamattoman ruoan ja runsaan syljen oksentaminen sekä laihtuminen nuorella iällä ovat tavallisimmat oireet. Yleensä ilmenee, kun pentu alkaa syömään kiinteää ruokaa.
Yleensä ruokatorvenlaajentumasta kärsivä pentu lopetetaan. Joskus oireet ovat niin vähäiset, että pentu voi olla elinkelpoinen mutta jalostukseen tällaista yksilöä ei saa käyttää.

 

"Messarin näyttely"=Vuoden lopussa Helsingin messukeskuksessa pidettävä Suomen voittajanäyttely

 

mikrosiru=nykyisin pennut pitää tunnistemerkitä ennen kuin ne saa rekisteröityä. Mikrosiru on toinen käytössä olevista tunnistemerkintätavoista. Toinen on tatuointi, joka on poistumassa. Mikrosiru sisältää numerosarjan, joka on siis jokaisella koiralla oma. Mikrosiru asetetaan koiran niskanahkan alle tällaisella laitteella:

Sirun saa asettaa vain hyväksytty tunnistemerkitsijä.
Vaikka tuo asetin näyttää hurjalta, pennut eivät juurikaan huomaa sirun laittoa.

 

MVA= tämä ja monta muuta salaperäistä lyhennettä voit löytää esim. koirasi sukutaulusta. Yleensä eteen on liitetty vielä maa minkä muotovalio koira on. Esim. FI MVA=Suomen muotovalio. Koira on saanut kolme serttiä kolmelta eri tuomarilta näyttelyistä. (Viimeinen sertti täytyy saada yli kaksivuotiaana.)

 

napatyrä=yleensä napatyrä ei vaikuta koiran elämään, joskus operoitava. Napatyräleikkauksen maksaa aina kasvattaja. Napatyräistä koiraa ei suositella käytettäväksi jalostukseen.

 

näyttely=dalmatiankoiranomistajien suurin intohimo. Usein dalmikset ovat näyttelyn lähes suurin roturyhmä. Näyttelysäännöt muuttuivat 1.1.2003 ja uudet säännöt löydät alempaa. Järjestettävistä näyttelyistä  lisätietoa täältä .Näyttelyissä koiran täytyy osata seistä arvostelun ajan kauniisti ja ravata omistajan rinnalla, jotta tuomari pystyy arvostelemaan liikkeet. Koira tulisi totuttaa myös hampaiden katsomiseen ja uroksilla tutkitaan myös kivekset. Kivesvikaiset saavat nykyisin hylätyn (HYL) eli vanhan nollan näyttelystä vaikka koira olisi mitenkä rodunomainen tahansa.

Arvostelukehän tapahtumat pähkinänkuoressa:

Koira kilpailee näyttelyssä ikänsä ja mahdollisen aikaisemman näyttelymenestyksen mukaisessa arvosteluluokassa. Ensin arvostellaan urosten luokat aina nuorimmista vanhimpaan ja sitten tulevat vuoroon nartut. Ensin tuomari arvioi koiraa verraten sitä rotumääritelmään ja antaa laatumaininnan koiran laadun mukaan. Kehästä saatava muovinauha kertoo yleisölle koiran saaman palkintosijan.
Laatumainintamahdollisuudet ovat:
erinomainen (punainen nauha)
erittäin hyvä (sininen nauha)
hyvä (keltainen)
tyydyttävä (vihreä)
hylkäävä ( harmaa), jos koiralla on esim. rotumääritelmän vastainen virhe
"ei voida arvostella" (ruskea), jos koira on esim. loukannut jalkansa ja ontuu eikä tuomari voi siksi arvostella koiran liikkeitä.
Kun kaikki luokan koirat ovat saaneet laatumaininnan, erinomaisen ja erittäin hyvän saaneet koirat kilpailevat keskenään luokkavoitosta. Tuomari sijoittaa neljä parasta koiraa, joista erinomaisella ja SA:lla palkitut jatkavat kilpailuaan  sertifikaatista (sinivalkoinen nauha) ( ja cacibista (valkoinen) ja vara-cacibista (oranssi) kansainvälisessä näyttelyssä) sekä paras uros -kilpailun voitosta. Sertifikaatti jaetaan parhaiten tässä luokassa sijoittuneelle, jolla ei ole Suomen Muotovalion arvoon oikeuttavia näyttelytuloksia. Vara-sertifikaatti (vaaleansininen) annetaan toiseksi parhaalle, jolla ei ole näitä muotovalion arvoon oikeuttavia sertejä vielä kasassa. Käytännössä vara-sertifikaatista ei ole mitään iloa mutta onhan se sentään enemmän kuin pelkkä ERI&SA. 
Kilpailuluokissa nauhojen värit menevät 1. punainen, 2. sininen, 3. keltainen ja 4. vihreä.
Nartut arvostellaan samalla tavalla aina nuorimmista vanhimpiin. Vastaavalla tavalla valittu paras narttu kilpailee parhaan uroksen kanssa rotunsa parhaan arvosta (ROP=punakeltainen nauha) ja toisesta tulee vastakkaisen sukupuolen paras (VSP=vihreävalkoinen nauha) ja rodun voittanut jatkaa kilpailua muiden rotujen parhaan kanssa.

Näyttelyyn ilmoittautuminen= Tulevista näyttelyistä saat tietoa Koiramme -lehdestä tai Kennelliiton nettisivuilta. Niistä löytyvät myös näyttelyiden hinnat ja osoitetiedot, johon ilmoittautumiset lähetetään. Näyttelyyn ilmoittautuessa täytetään AINA Kennelliton näyttelyilmoittautumiskaavake. Se joko täytetään ja lähetetään postitse maksukuitin kanssa tai nykyisin monella näyttelyllä on käytössä netti-ilmoittatumismahdollisuus. Netti-ilmoittautuminen on helppoa, seuraa vain ohjeita ja varmistaa, että ilmoittautumisesta tulee vahvistus sähköpostiin. Yleensä näyttelyihin ilmoittaudutaan noin kuukautta ennen.

Olosuhteet= dalmatiankoira on lyhyen turkkinsa ja seurallisen luonteensa takia ns. sisäkoira. Sitä ei voi pitää vuorokauden ympäri ulkona tarhassa ilman ihmisseuraa.

Ongelmia= Jos tulee ongelmia, netistä löytyy paljon tietoa koulutuksesta. Esim. täältä

Escarto's Florera "Pepi", om. Linda Matsson & Jim Hellbom. Kuvat Riikka Kivimäki (pentu) & Tanja Vallenius (aikuinen).

Kiitokset kuvista asianomaisille!

orange väri= oranssit pilkut, ruskea nenä. Hylkäävä virhe näyttelyissä.

 

pennun kehitys viikko viikolta

Zabavan What What What 4 pv

Zabavan What What What 1 vko

Zabavan What What What 2 vko

Zabavan What What What 3 vko

Zabavan What What What 4 vko

Zabavan What What What 3,5 kk

Zabavan What What What 9 kk

 

Pennunostajan opas (lyhyt)=Jos olet päättänyt että dalmatiankoira on sinun rotusi, ota reippaasti yhteyttä kasvattajaan.

Ihan ensimmäisen yhteyden oton voi ottaa sähköpostitse, tyyliin: onko pentuja vapaana, mutta sen jälkeen on paras ottaa henkilökohtainen kontakti, joko näyttelyissä mennä juttelemaan tai puhelimitse.

Kun menet ensimmäisen kerran katsomaan pentua, kannattaa tehdä lista tärkeistä kysymyksistä valmiiksi, koska kaikki muu unohtuu, kun näkee suloisen dalmatiankoiran pennun. Netistä saa kyllä paljon etukäteistietoakin rotuyhdistyksen ja kasvattajien kotisivuilta, kannattaa tarkistaa ainakin vanhempien lonkkakuvaustulos ja näyttelymeriitit on plussaa, sillä silloin tietää että vanhemmat ovat luonteeltaan avoimia. Kannattaa varmistaa myös että pentu on rekisteröity ja mielellään tunnistemerkitty (1.1.2009 alkaen pakollinen) ja eläinlääkärin tarkistama. Jos pentu on hirveän arka, se kannattaa jättää ostamatta, koska arka pentu yleensä jää araksi. 

Alla olevan Kennelliiton ohjeeseen kannattaa käydä tutustumassa.

Meillä valitettavasti saattaa jäädä emä näkemättä, koska käytän jonkun verran sijoituskoiria, jotka yleensä palaavat omiin koteihinsa kun pennut ovat 7 viikon ikäisiä. Mutta muita sukulaisia löytyy:)

Jatkan tätä osiota myöhemmin, vinkit ovat tervetulleita:)

Kennelliiton ohje

 

pentu=dalmatiankoiranpennut ovat supersuloisia mutta varaudu pentua ottaessasi myös mahdollisiin tuhoihin. Pentu saattaa olla hyvinkin kiinnostunut antiikkihuonekaluista ja uusimmista kengistäsi. Jos et halua jostain tavarasta luopua, piilota se pennun ulottumattomilta. Varmista että pennulla on tarpeeksi tekemistä omissa tavaroissaan eli puruluita ja sallittuja leluja riittävästi esillä.

 

pilkutus=alla muutama kuva miten kasvattieni pilkutus on kehittynyt. Pilkutus voi iän myötä muuttua kovasti.

Zabavan Czigany 6 vko ja 16 kk

 

Zabavan Finac Frommi, 6 vko ja aikuisena

Zabavan Medenjaci 5 vko ja aikuisena

Zabavan Molim Vas 4 vko ja aikuisena

Zabavan Orhi'deja 4 vko, 4 kk ja 4 v.

Zabavan Omladina, 4 vko ja 7 kk

Zabavan Uzenii 5 vko ja 8 kk

Zabavan Yavanna 5 vko ja 4 kk

 

pitkäkarvainen dalmatiankoira= näitäkin on joskus syntynyt, ainakin USA:ssa. Kuva löydät sivun lopussa olevasta Värit -linkistä.

 

Zabavan Rasprodano om. Minna Friman

plaffa/blaffa= värivirhe (engl. patch), jossa pennulla on jo syntyessään selvä läiskä, yleensä päässä. Dalmatiankoiran pennuthan syntyvät kokonaan valkoisina. Pilkut alkavat näkyä muutaman viikon ikäisinä.

Tämä värivirhe on hylkäävä virhe näyttelyissä.

 

punkit=meidän koirissa ei ole punkkeja koskaan ollut vaikka emme ole mitään aineita niitä vastaan käyttäneet.

Kannattaa olla kuitenkin tarkka mitä koiralleen käyttää:
VAROITUS: Promeris Duo-punkinhäätöön tarkoitettu valmiste.
Ilmeisesti paljon haittavaikutuksia ollut käytössä. Kannattaa varoa!

 

rotumääritelmä <-linkki Kennelliiton sivuille

 

ruokatorvenlaajentuma/megaesophagus=valitettavasti dalmatiankoirilla on tavattu satunnaisesti ruokatorvenlaajentumaa.
Tämä on perinnöllinen ruokatorven sairaus. Sairastuneilla yksilöillä on laajentunut ja liikkuvuudeltaan muuttunut 
ruokatorvi, johon kerääntyy ruokaa ja eritteitä. Sulamattoman ruoan ja runsaan syljen oksentaminen sekä 
laihtuminen nuorella iällä ovat tavallisimmat oireet. Yleensä ilmenee, kun pentu alkaa syömään kiinteää ruokaa.
Yleensä ruokatorvenlaajentumasta kärsivä pentu lopetetaan. Joskus oireet ovat niin pienet, että pentu voi olla elinkelponen mutta jalostukseen tällaista yksilöä ei saa käyttää.

sijoitus=kasvattajilla on harvoin mahdollisuus pitää kaikkia jalostuskoiria kotonaan, joten silloin tulee ajankohtaiseksi koiran sijoitus. Kennelliitosta saa valmiita sijoitussopimuksia nartun sijoitukseen ja tätä kaavaketta olen myös muunnellut uroksia sijoittaessani. Yleensä narttu sijoitetaan yhtä pentuetta ja uros kolmea pentuetta vastaan. Jos koirasta maksetaan vakuusmaksu sen saa pentujen jälkeen takaisin. 

Sijoituskoiran haltija maksaa koiran normaalit eläinlääkärikulut, koiraveron, ruuat ym. normaalit koiran elämiseen kuuluvat kulut, sijoittaja maksaa kaikki jalostukseen liittyvät kulut, esim. lonkkakuvauksen ja pakolliset näyttelymaksut. Vaadi aina kirjallinen sijoitussopimus. Kennelliiton sivuilta löydät sijoitussopimuskaavakkeen. 

Sijoituskoiran ottaminen tuo aina myös velvollisuuksia, älä ota sijoituskoiraa jollet ole valmis sitoutumaan niihin.

Zabavan Fortune

sinisilmäisyys= toinen tai molemmat silmät kokonaan tai osittain siniset. Näyttelyissä hylkäävä virhe. Sinisilmäisiä ei myöskään suositella käytettäväksi jalostukseen koska periyttävät kuuroutta enemmän kuin ruskeasilmäiset.

sisäloiset=Itse käytän aikuisten madotukseen laajempivaikutteista Axiluria kolmen päivän kuurina. Pentujen ensimmäisen madotuksen hoidan yleensä Canexilla ja sen jälkeen kaksi Axilur kuuria vielä ennen luovutusta.

stereotypia (dalmatiankoiran omistajan)=

"Dalmis-ihminen tarvitsee roppakaupalla huumorintajua, muuten menisi polla sekaisin. Hän taistelee dalmiksen kanssa vetämisongelmien kanssa ja jakaa auliisti neuvoja ja kokemuksia muille dalmisihmisille. Hän harrastaa agilityä ja näyttelyitä ja hänellä on taskussa aina nameja, jos koira vaikka sattuisi kulkemaan vetämättä edes hetken."
-Poimittu jostain nettikeskustelusta-

tatuointi=toinen nykyisin käytössä oleva tunnistemerkintä. Laitetaan koiran vasempaan korvaan. Tatuoinnin tekee koulutettu tatuoija siihen tarkoitetulla pihdeillä. Tatuointinumero on koiran oma rekisterinumero, jossa rekisteröimisvuosi on muutettu kirjaimeksi.  Kennelliitto määrittää tuon kirjaimen, ne menevät aakkosjärjestyksessä.                                                                                                                                 
Esim. Zabavan Uleskalla (synt. 2003) rekisterinumero FIN30473/03, tatuointinumero 30473D (kuva)

<- klikkaa kuva suuremmaksi

ticksit= isojen pilkkujen joukkoon tulevia selvästi pienempiä pilkkuja, (muutaman mm kokoisia) tulevat yleensä vanhempana, yli puolivuotiaille, mutta myös pennussa voi olla jo paljon ticksejä. Myös vanhalle koiralle voi alkaa iän myötä tulemaan pieniä pilkkuja lisää.

Pieni määrä ticksejä ei haittaa mutta jos niitä on paljon ne voivat vaikuttaa näyttelymenestykseen.

HUOM. Jos omistat koiran jossa on erityisen paljon ticksejä, lähetä kuva minulle niin laitan sivulle.

 

tiineys=eli narttu odottaa pentuja 9 viikkoa.

Kuvissa Zabavan Omladinan odotusaika viikko viikolta:

1 vko              2 vko               3 vko                   4 vko

 

5 vko                 6 vko                7 vko              8 vko             

 

Pennut syntyivät 2.6.2005 eli ennen kuin 9 viikkoa tuli täyteen.

 

toko=tottelevaisuus soveltuu myös dalmatialaiselle mutta älä odota saksanpaimenkoiran tarkkuutta työhön. Dalmis ei esimerkiksi halua maata kylmässä maassa. Dalmis on yleensä helppo kouluttaa makupalojen avulla, ahneita kun ovat.

 

tunnistemerkintä= virallisia kisoja (mm. näyttely, toko, agility) varten koira on tunnistemerkittävä joko tatuoinnilla tai mikrosirulla. Tatuointi tulee korvaan ja on myöhemmin helposti luettavissa, tatuointi poistuu käytöstä vuoteen 2011 mennessä. Mikrosiru asetetaan niskaan eikä sitä pysty lukemaan ilman lukulaitetta. Itse suosin vielä tatuointia, koska siitä on apua jos koira esim. karkaa. kts. myös "tatuointi" ja "mikrosiru".

 

ulkoloiset=Paras keino hävittää ulkoloiset on pesu. Pesu pitää uusia 7 vrk:n kuluttua, sillä silloin täin saivareet kuoriutuvat. Mikäli uusintapesua ulkoloisista ei varmasti päästä. Voit myös käyttää Program vet. tabletteja (reseptivapaa) . Se estää ulkoloisten lisääntymisen. Tehokkainta on yhdistää tabletit ja pesu.

Mikäli löydät koirastasi ulkoloisia, välttele koirakontakteja hoidon ajan. Pyydä myös niiden koirien omistajia, joiden kanssa oma koirasi on ollut hiljattain tekemisissä, tarkistamaan omat lemmikkinsä. Jos kavereilta löytyy täitä mutta niitä ei hoideta pois, oma koirasi saa taas uudelleen tartunnan.

Tartunta koirasta toiseen tapahtuu suoran kosketuksen tai esim. harjojen ja pyyhkeiden tai irronneiden karvojen välityksellä. Koirien täit eivät tartu ihmisiin eikä muihin lemmikkieläimiin.

Loishäätölääkkeet:
Exspot vet liuos: Tappaa ja ennaltaehkäisee koiralta täit, väiveet ja kirput Frontline vet paikallisvaleluliuos ja sumute: Tappaa ja ennaltaehkäisee koiralta täit, väiveet ja kirput. Tappaa ja ennaltaehkäisee kissalta väiveet ja kirput.

Program tabletit: Ennaltaehkäisee koiralta täit ja kirput. Ennaltaehkäisee kissalta kirput.

Hexocil vet shampoo: Tehoaa useampiin ulkoloisiin, vaikka tällaista käyttötarkoitusta ei löydy valmisteen etiketistä.

Stronghold paikallisvaleluliuos: Tappaa ja ennaltaehkäisee koiralta kirput sekä tappaa väiveet ja syyhypunkit. Tappaa ja ennaltaehkäisee kissalta kirput sekä tappaa väiveet. Stronghold vaatii eläinlääkärin reseptin.

 

Omissa dalmiksissani ei ole koskaan ollut ulkoloisia eikä edes punkkeja. Voi olla, että dalmatiankoiran karva ei ole mikään otollisin paikka ulkoloisille.

 

uudet näyttelysäännöt= tulivat voimaan 1.1.2003. Säännöt löydät täältä.

 

Vaaralliset ruoka-aineet=
Jo suhteellisen pieninä annoksina hengenvaarallisia:
Suklaa: Erityisesti tumma suklaa. Sisältää teobromiinia mikä aiheuttaa rytmihäiriöitä, sydämen tykytystä ja sydämen pysähdyksen. Suklaamyrkytyksen saanut koira on syytä viedä eläinlääkäriin ja jos suklaan syömisestä on kulunut vähän aikaa: koira kannattaa oksennuttaa. Lisätietoja
Alkoholi: Koirat eivät siedä alkoholia samoin kuin ihmiset. Ne saavat alkoholimyrkytyksen jo suhteellisen pienistä alkoholi määristä. Älä juota koiralle alkoholia ja huolehdi etteivät muutkaan pääse sitä tekemään! Jos koira on kuitenkin juonut alkoholia, seuraa sen vointia, oksennuta jos juomisesta on kulunut vain hetki ja vie koira tarvittaessa lääkäriin. 

Nikotiini: Koira saattaa saada nikotiinimyrkytyksen tupakkatuotteita pureskelemalla. Aluksi nikotiini kiihottaa keskushermostoa, mutta myöhemmin hermosto lamaantuu. Hengityslihaksiston ja hengityskeskuksen lamaantuminen aiheuttaa kuoleman. Hengenvaarallinen nikotiiniannos koiralle on 20-100mg. HUOM!! Tupakka-askin kyljessä ilmoitetut nikotiinimäärät kertovat saadun nikotiiniannoksen tupakkaa polttaessa, syötynä nikotiiniannos on huomattavasti suurempi ja siten vaarallisempi. Kiireellisesti lääkäriin ja jos syömisestä on kulunut vähän aikaa: oksennutus. Varokaa pentujen kanssa tupakantumppeja.

Rotanmyrkky: Voi joutua koiran elimistöön kuolleista jyrsijöistä tai niille jätetyistä pyydyksistä. Valitettavasti jotkut myös levittävät myrkytettyjä ruokia maastoon. Erittäin vaarallinen myrkky. Ensiapuna K-vitamiini. Lisäksi koira on vietävä välittömästi eläinlääkäriin.
Suola: Nostaa verenpainetta ja suuret kerta-annokset voivat johtaa kuolemaan (huom: myös ihmisellä). Hyvin pieninä pitoisuuksina hyödyllinen (suolaa ei kuitenkaan tarvitse lisätä koiran ruokaan). Yleensä koira oksentaa itse syötyään liikaa suolaa. Paljon suolaa saaneen koiran munuaiset tarvitsevat hoitoa eli koira pitää viedä lääkäriin. Lisätietoja

Xylitoli: Aiheuttaa vaarallisen verensokerin laskun, johtaa shokkiin ja pahimmillaan koiran kuolemaan. Ensiapuna sokerin (mieluiten hunajan tai glukoosin) antaminen koiralle (hierotaan suun limakalvoille) Sokerin annostus on: yksi ruokalusikallinen viittä painokiloa kohti puolen tunnin välein, jotta verensokeri saadaan normaaliksi. Tätä jatketaan niin kauan että oireet häviävät.

Koiralle haitalliset ruoka-aineet tai aineet joiden sopivuudesta on erimielisyyksiä:
Kofeiini: (kahvi, tee, kolajuomat yms). "Keskimäärin 170 ml kupillinen suodatinkahvia sisältää kofeiinia 100 - 150 mg, pikakahvi 60 - 80 mg ja tee 40 - 100 mg... Koira on herkkä kofeiinille, ja sille voidaan saada myrkytystila, vakavakin, aikaiseksi - mutta yo. arvoja suuremmilla annoksilla. Erään lähteen mukaan 75 mg/kg aiheuttaa myrkytyksen, mutta tuo raja vaihtelee lähteittäin."
"Tarkoittaa myrkykytysrajana kupillista kahvia kaksikiloiselle. Muuntuu elimistössä teofylliiniksi (sama aine miksi suklaan teobromiini muuttuu), teofylliini näkyy doping testeissä."  Pienten määrien kanssa ongelmaa tuskin tulee, mutta kofeiinia on syytä välttää koiran kanssa. Kisaava koira voi jäädä kiinni dopingista nautittuaan kofeiinipitoisia juomia tms. 

Rusinat/viinirypäleet: Näiden on todettu joissain tutkimuksissa aiheuttavan koirille munuaisvaurioita ja jopa kuolemaan johtaneita myrkytyksiä. Tutkimuksissa ei ole selvinnyt, mikä ainesosa aiheuttaa ongelmia (mahdollisesti ainakin osasyynä viinirypäleiden kasvatuksessa käytetyt torjunta-aineet) eikä myöskään ole tarkkaan määritelty haitallisen määrän rajaa. Vaikka tutkimustulokset eivät ole varmoja on tuskin syytä syöttää koiralle rusinoita tai viinirypäleitä. Jos koira on näitä nauttinut, niin koiran vointia tulee tarkkailla.
Sipuli: Sisältää sulfidiyhdisteitä, jotka vahingoittavat koiralla veren punasoluja ja voi aiheuttaa anemiaa. (Lähinnä ongelmat siis pidempi aikaisessa käytössä ja suuremmissa määrissä) Valkosipulia voi antaa mutta muut sipulit on parempi unohtaa. Joidenkin lähteiden mukaan myös valkosipuli aiheuttaisi suurina määrinä anemiaa mutta kyse on luultavimmin aivan käsittämättömistä määristä eli jos ja kun sipuleita ei syötä kilotolkulla niin vaara on luultavimmin pieni. Sipulia toisaalta tuskin on syytä koiran ruokaan lisätä (ruuantähteissä jos on, niin olen ainakin itse antanut surutta) mutta valkosipulista voi olla hyötyä immuniteetin kannalta ja esimerkiksi punkkien torjunnassa. Tällöin valkosipulia voi syöttää 1kynsi/1tl valkosipulirouhetta per 10kg kuuri luontoisesti. 
Avokado: Sisältää ainetta, joka vahingoittaa sydänlihasta. Kyse ei ole pelkästään lehdistä tai siemenistä, vaan koko hedelmästä. Haitallisen määrän rajaa ei tiedetä. Myöskään avokadoa tuskin on tarpeen koiralle syöttää. Jos koira on avokadoa kuitenkin saanut, sen vointia pitää seurata.
Pullataikina: Sen sisä
ltämä hiiva alkaa käydä joutuessaan koiran vatsalaukkuun ja synnyttää siten alkoholia mikä on koirille myrkky. Jos taikinan syönnistä on vähän aikaa ja sitä on syöty runsaasti, oksennuttaisin koiran. Jos taas taikinan syönnistä on aikaa niin tarkkailisin koiran vointia. 
Raaka munanvalkuainen: Sisältää avidiinia, joka tuhoaa biotiinia. Toisaalta munankeltuainen sisältää runsaasti biotiinia. Uudemman tiedon mukaan avidiini ei pysty koskemaan elimistön biotiinivarastoihin eli se voi vaikuttaa korkeintaan siihen biotiiniin jonka koira on syönyt yhtä aikaa avidiinin kanssa. Näin ollen raakaa kananmunaa voi avidiinin puolesta syöttää suhteellisen huoleti kunhan ei syötä kananmunia jatkuvasti jolloin koiran biotiinivarastot pääsevät karttumaan. 
Raaka makean veden kala. Sisäloisvaara. Raakaa merikalaa voi syöttää, mutta raakaa makean veden kalaa pitäisi kypsentää. Tarkennusta aiempaan: "Leveän heisimadon (Diphyllobothrium latum) voi saada ainoastaan raa'asta järvikalasta, mutta kypsentäminen tai pakastaminen tappaa sen, sillä se ei kestä alle -10 tai yli 55 asteen lämpötiloja. Järvikaloista ahven, hauki, made ja kiiski ovat riskialttiimpia. Tiettävästi lahnassa ja lohessa ei lapamatoa ole. Merikalasta lapamatoa ei voi saada, sillä suolainen vesi estää loisen kehityksen. "
Merikalan suhteen kannattaa muistaa sekin, että Itämeren suolaisuus on matala, ja jokien suissa puhutaan makeasta vedestä! Evira kertoo lapamadon tuhoamisesta seuraavaa:
• Mädin pakastaminen -10 C 3 vuorokautta tai -18 C 24 tuntia tuhoaa toukan.
• Kalan jäädyttäminen tai pakastaminen -18 C:ssa: 1 kg:n kala 8 tunnin ajan ja 4–5 kg:n kala 24 tunnin ajan.
• Tuotteet ja jalosteet, jotka on tarkoitettu syötäväksi kuumentamatta, tulee jäädyttää tai pakastaa vähintään 24 tunnin ajaksi -20 C:ssa tai sitä kylmemmässä.
• Kalan kuumentaminen +56 C:seen noin viiden minuutin ajaksi (pannulla paistettaessa 700 g:n kalapala noin 10 minuuttia).
• Kalan lämminsavustaminen kypsäksi läpikotaisin.
• Erittäin voimakas suolaus. (tämä koirilla poissuljettu vaihtoehto)
Pinaatti, punajuuri ja raparperi: Sisältävät oksaalihappoa mikä sitoo kalsiumia. Näiden kanssa koiran pitäisi saada jotain kalsiumpitoista ruokaa samalla jottei kalsiumia imeytyisi koiran luustosta. Lisäksi näitä ei kannata syöttää kovin usein jottei koiran kalsiumin saanti estyisi. Satunnaisesti, pieninä määrinä ja maitotuotteen kera ok. Meillä koirat saavat ajoittain mm. pinaattikeiton jäämiä ja kunnossa ovat kun keitossa on kuitenkin maitoa itsessään.
Maksa: Suurina annoksina tai usein (sisältää paljon a-vitamiinia, joka rasvaliukoisena kertyy elimistöön). Tarkennusta aiempaan: "Greyhoundeilla ei tunneta myrkytyksen aiheuttavan annoksen suuruutta, mutta ihmisillä aikuisille yli 100- ja lapsilla 20-kertainen kerta-annos suosituksiin nähden voi aiheuttaa myrkytystilan. Oireina ovat yleensä pahoinvointi, päänsärky, huimaus, näkökyvyn heikkeneminen ja lihasten toimintahäiriö. Pitkäaikaisessa, useista viikoista vuoteen, kestävä noin 10-kertainen yliannostus voi johtaa krooniseen A-vitamiinimyrkytykseen.
Koirat ja ketut kykenenvät kuitenkin erittämään jopa 60 % saamastaan A-vitamiinista virtsaan, joka on ilmeisesti yksi syy, miksi koirilla veren A-vitamiinipotoisuudet voivat olla erittäin korkeita, eivätkä ne silti saa helposti yliannostusoireita (Schweigert et al. 1991). Koirat sietävät jopa 50-kertaisia A-vitamiinitasoja ilman myrkytysoireita (NRC 1985, Golby et al. 1996). "
Maksaa on vaikea syöttää niin paljon ja niin usein, että saataisiin yliannostus aikaiseksi!

Dalmatiankoirille kannattaa muutenkin antaa varovasti sisäelimiä niiden sisältämien puriinien vuoksi. kts. virtsakivet
Tomaatti, munakoiso ym koisokasvit: Joidenkin lähteiden mukaan myrkyllisiä. Myrkyn vaikutusmekanismia en tiedä. Ainakin Yuki reagoi selvästi munakoisoon (voi pahoin) eli itse en uskalla koisokasveja enää syöttää (munakoisoa syötin vahingossa kun en tiennyt sen olevan vaarallista). Tomaatti on ilmeisesti lievempi mutta sitäkään ei suositella syötettäväksi. 
Raa'at juurekset: Sellaisenaan, suurina palasina (tai suurina määrinä). Voivat tukkia koiran suoliston. Höyrystettyinä, keitettyinä tai raastettuina (tai soseutettuina) voi antaa. Suolistotukosta epäillessä koiralle kannattaa antaa parafiiniöljyä ja jos suoli ei ala toimia, ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Tukos voi vaatia pikaista leikkausta ja on erityisesti kestäessään koiralle hengenvaarallinen tila. Jotkut antavat juureksia pureskeltavaksi hampaiden takia. Itse suosisin silti luita juuri tuon suolitukoksen takia (toki luissakin on sama riski mutta koen sen pienemmäksi). 
Maito: Suuri osa koirista on laktoosi-intolerantikkoja, siksi maitoa (tai kermaa) ei ole syytä antaa koiralla. Sen sijaan hapanmaitotuotteet (esim. piimä, viili, kermaviili) sopivat yleensä hyvin. Hapanmaitotuotteet voivat myös rauhoittaa kipeää vatsaa eli niiden antamista suosittelen.
Kypsät luut: Kypsentäminen muuttaa luun rakennetta siten että siitä irtoaa purtaessa teräviä säikeitä jotka voivat sitten rikkoa koiran suolistoa. Raaoista luista säikeitä ei pitäisi irrota.
Sokeri: Koiralle tarpeeton. Nostaa verensokeria mikä voi pitkällä tähtäimellä johtaa diabeteksen puhkeamiseen ja sokeutumiseen

Lisäksi useat kasvit (huonekasvit, puutarhakasvit, luonnonkasvit, myös osa sienistä jotka eivät varsinaisia kasveja ole), lääkkeet (mm. ihmisten särkylääkkeet) ja muut kemikaalit (mm. erilaiset pesuaineet) voivat olla koirille myrkyllisiä.

Mitä tehdä jos koira on syönyt jotain vaarallista?

Jos syömisestä on kulunut vähän aikaa: oksennuta koira. Joko sormet kurkkuun tai sitten 1tl suolaa kymmentä painokiloa kohti (huom! suolan määrää ei saa lisätä!) Ja jos koira ei oksenna ÄLÄ anna sille lisää suolaa. Syövyttäviä aineita tai teräviä asioita syönyttä koiraa EI saa oksennuttaa.

Maitotuotteet neutraloivat joitakin myrkkyjä.

Lääkehiili imee itseensä myrkkyjä ja estää siten myrkkyjen imeytymistä. (annostus koiran koosta riippuen)

Teräviä asioita syöneelle koiralle tulee syöttää ensi avuksi tankoparsaa. Koira ei pysty sulattamaan sitä vaan parsan kuidut kietoutuvat terävän asian ympärille ja suojaavat siten suolistoa. Koiran lääkekaapissa olisikin aina hyvä olla purkillinen parsaa.

Mikäli epäilet koirasi syöneen rotanmyrkkyä, mutta oireita ei ole vielä ilmennyt, voit antaa koiralle K-vitamiinia. 

Ensiavun jälkeen soita aina eläinlääkärille. Samoin epävarmoissa tapauksissa. Jos koiralla on selviä myrkytyksen oireita VIE se lääkäriin.

valionarvo=säännöt ja lomakkeet löytyvät täältä

 

Vastuu=Otathan huomioon pentua hankkiessasi, että se elää vähintään kymmenen vuotta.

Ikävä uutinen 6.1.2006 (Länsi-Uusimaa lehti):
Muutti poikaystävän luokse ja hylkäsi koiran.Vihtiläiselle tuomio eläinsuojelurikoksesta
Dalmatialaiskoiransa hylännyt vihtiläinen 1985 syntynyt nainen on tuomittu Lohjan käräjäoikeudessa eläinsuojelurikoksesta sakkoihin. Käräjäoikeus katsoi että nainen oli jättänyt lemmikkinsä vaille tarpeellista hoitoa ja ravintoa, kun hän muutti uuteen asuntoonsa. Nainen ei huolehtinut entiseen asuntoonsa yksin jättämänsä koiran hoidosta. Lopulta koira kuoli ruoan ja hoidon puutteeseen.
Esitutkinnassa nainen oli kertonut alkaneensa seurustella, minkä seurauksena hän muutti asumaan uuden poikaystävänsä luokse.
Poikaystävä oli allerginen koirille. Nainen ei löytänyt koirallensa ostajaa ja päätyi jättämään koiransa yksin entiseen asuntoonsa. Hän ei myöskään löytänyt koiralle ketään joka olisi hoitanut sitä.
Alussa nainen oli käynyt hoitamassa lemmikkiään itse päivittäin, mutta vähitellen hoito oli " unohtunut ".
Käräjäoikeus tuomitsi naisen 50 päiväsakkoon eli maksamaan yhteensä 300 euroa. Hänet määrättiin myös eläintenpitokieltoon joka on voimassa vuoden 2008 loppuun asti.

 

JOS joudut pennustasi luopumaan, ota ensin yhteyttä kasvattajaan. Hän auttaa varmasti uuden kodin hankinnassa.

Dalmatiankoira-Dalmatinerna ry:n sivuilla on myös UUTTA KOTIA hakeville oma maksuton välityspalvelu.

Toivottavasti ei koskaan enää tarvitse vastaavaa uutista lukea. (Uutisessa ei ole kyse kasvatistani).
 

varausmaksu= kun olet päättänyt varata pennun, joka ei vielä ole luovutusikäinen tai et sitä heti pääse noutamaan, on tapana maksaa varausmaksu pennusta. Kun varausmaksu on maksettu, se varmistaa, että pentu on sinun. Itse otan varausmaksun mutta jos pennussa ilmenee jotain vikaa eläinlääkärintarkastuksessa tai muuten (purenta muuttuu tai tms) maksan varausmaksun takaisin, jos ostaja ei siinä tapauksessa halua pentua.

Vesihäntä=koiran hännän tyviosa kipeytyy. Kipu on todennäköisesti hermostoperäistä ja sen laukaisee usein runsas uiminen. Vesihännän yhteydessä anaalirauhaset voivat myös tulehtua. Koira pidetään poissa vedestä ja sille voi antaa suun kautta särkylääkettä. Jos oireet jatkuvat usean päivän ajan, on syytä viedä koira eläinlääkärin hoitoon. vesihäntä voi kehittyä myös ihan kylmettymisestä, ilman vesikontaktia. Koiralle kivulias mutta harvemmin vaatii eläinlääkäriä. Helpoimmin oireet huomaa, kun muuten iloinen hännänheilutus loppuu ja häntä sojottaa alaspäin.

virtsakivet= dalmatiankoirilla on alttius saada virtsakiviä ja tämä tulisi ottaa ruokinnassa huomioon. Aikuisen koiran ruuan proteiinipitoisuus tulisi olla vain n. 20%. Jos ruokit dalmistasi kuivamuonalla siihen ei saa lisätä kuivalihaa tms joka lisää proteiinipitoisuutta. Tässäkin tapauksessa ennaltaehkäisy on paras tapa mutta virtsakiviin sairastuneen koirankaan tilanne ei ole kuolemanvakava. Oikea ruokinta yleensä auttaa eikä lääkintää tarvita.

Hyviä proteiinilähteitä dalmatiankoirille ovat maitotaloustuotteet ja kananmuna. Virtsakivet aiheuttavat enemmän ongelmia uroksille kuin nartuille, koska urosten virtsatiet ovat ahtaammat ja ne voivat tukkeutua.

Jos uroksesi virtsan joukossa on verta ja epäilet virtsakiviä (veri virtsan joukossa voi johtua myös eturauhasvaivoista ja virtsatulehduksesta), vaihda heti ruoka kevyemmäksi. Poista heti kaikki liha koiran ruuasta (myös puruluut) ja aloita ruokinta viljatuotteilla, kasviksilla ja muutamalla kananmunalla päivässä. Maitotaloustuotteita voi antaa vapaasti. Jos esim. koira laihtuu, lisää ruokaan kasviöljyä tai voita. Tämä ruokinta korvaa kalliit tehdasvalmisteiset ruuat. Pikkuhiljaa voi antaa taas lihaa, mutta hyvin vähän jos koiralla on taipumuksia virtsakiviin. Jos et jaksa keitellä riisiä ja kasviksia, voit ostaa valmista koirien kasviskuivamuonaa. Sitä saa ainakin tilaamalla useimmista eläinruokakaupoista. Ja kuivamuonan lisäksi muna tai kaksi päivässä.

Jos olet epävarma ruokinnasta tai haluat muutenkin lisäohjeita ota yhteys koirasi kasvattajaan. Yleensä kasvattajat tietävät virtsakivistä enemmän kuin eläinlääkärit. Ainakin käytännön puolelta.

 

virtsankarkailu=steriloiduilla dalmatiankoiranartuilla aika yleinen vaiva.  Virtsa karkaa yleensä koiran nukkuessa eli peti alkaa kastua:(  Onneksi yleensä lääkitys auttaa tähän vaivaan.

 

Värit= dalmatiankoirilla on kaksi hyväksyttyä väriä: musta- ja ruskeapilkkuinen. Jos yhdistää kaksi mustapilkkuista koiraa pentueessa voi olla musta- ja ruskeapilkkuisia pentuja. Paitsi jos jompikumpi tai molemmat ovat dominoivia mustia (eivät kanna ruskeaa geeniä), tällöin koko pentue on mustapilkkuinen. Jos yhdistää ruskea- ja mustapilkkuisen voi tuloksena molempia värejä. Kaksi ruskeapilkkuista taas saavat ainoastaan ruskeapilkkuisia pentuja koska ruskeapilkkuiset eivät kanna mustaa värigeeniä. Helppoa, eikö?

 

Lisää väreistä

 

 

 

 

Jos joku asia jäi epäselväksi, kysy rohkeasti lisää.